Grootste uitgeruste fotovoltaïsche installatie in Duitsland

Parts Europe installeert in samenwerking met alwitra de grootste met EVALON® en SOLYNDRA®  uitgeruste fotovoltaïsche installatie in Duitsland

In Konz in de buurt van Trier is recentelijk de grootste met EVALON®-dakbanen en SOLYNDRA®-solarmodules uitgeruste fotovoltaïsche (PV) installatie van Duitsland op het elektriciteitsnetwerk aangesloten. De installateurs hebben op het dak van een daar gevestigd centraal magazijn van Parts Europe GmbH, een distributeur in motorfietstoebehoren die heel Europa belevert, in totaal 5424 SOLYNDRA® solarmodules geïnstalleerd. Daarmee bouwden ze één van de grootste fotovoltaïsche SOLYNDRA® installaties ter wereld.

Daarvóór werd eerst 13000 m2 van het 16340 m2 grote dakoppervlak uitgerust met de witte en zeer sterk reflecterende dak- en afdichtingsbanen EVALON® van alwitra. Deze ideale combinatie bestaande uit de gepatenteerde SOLYNDRA® solarmodules en de witte dakbanen EVALON®, die zich al decennia lang in de praktijk hebben bewezen, genereert uiteindelijk een vermogen van 1,02345 megawatt (MW). Voor de aansluiting van de 5424 solarmodules op de DC-omvormers moesten de technici rond 26000 strekkende meter DC-kabel leggen en voor de overdracht aan een zelfstandig geïnstalleerd trafostation was nog eens 7800 strekkende meter AC-kabel nodig. De geïnstalleerde PV-installatie neemt op het dak een ruimte in van 10732 m2. Met een vermogen van 1023 MW kunnen ca. 250 huishoudens een jaar lang van stroom worden voorzien.

De ligging en het oppervlak van het dak van het centrale magazijn waren als het ware voorbestemd voor de installatie van zonnepanelen. Alleen de SOLYNDRA® solarmodules beslaan al een oppervlak van anderhalf voetbalveld. In combinatie met de witte, zeer sterk reflecterende EVALON® dakbanen kan de opbrengst van de moderne buisvormige solarmodule van de Amerikaanse fabrikant SOLYNDRA® dankzij het door de dakbaan gereflecteerde licht significant worden verhoogd. Uit vergelijkende testen met andere dakbanen blijkt dat de witte EVALON® dakbanen over de hoogste reflectiewaarden beschikken. Op het dak van het centrale magazijn in Konz hebben de installateurs de EVALON® VSK, een zelfklevende dakbaan, toegepast.
Daarmee was de beste basis gecreëerd voor de SOLYNDRA® solarmodules die daarna zouden worden geïnstalleerd. Deze modules, die speciaal zijn ontwikkeld om het vermogen van PV-installaties op platte en licht hellende daken met een geringe draaglast, te optimaliseren, combineren moderne dunne-filmtechnologie met hoog reflecterende oppervlakken. De gepatenteerde SOLYNDRA® solarmodules bestaan uit cilindrische buizen die dankzij geïntegreerde CIGS-dunne-filmzonnecellen (koper-indium-gallium-diselenide) het zonlicht op een 360° omvattend oppervlak opvangen. Deze constructiewijze heeft drie essentiële voordelen:

  • Geen dakpenetratie of dakbelasting want de wind waait door de panelen.
  • Optimaal gebruik van het zonlicht ondanks veranderende positie ten opzichte van de zon.
  • Omzetting van door het dakoppervlak gereflecteerd licht in elektrische stroom.

Ideaal is daarom de combinatie van deze innovatieve PV-systemen met de witte EVALON® dakbanen van alwitra. U verhoogt immers enerzijds het rendement van het fotovoltaïsche systeem en anderzijds bespaart u extra energie omdat het dak en daarmee de ruimten daaronder niet zo sterk worden verwarmd en dus ook niet zo sterk gekoeld hoeven te worden.

Voor de Megawatt fotovoltaïsche installatie in Konz leverden de dakspecialisten uit Trier alle benodigde componenten; de EVALON® VSK dakbanen, de SOLYNDRA solarmodules en de SMA-omvormers. Daarbij maakten ze uitsluitend gebruik van systeemproducten van allerhoogste kwaliteit. Bovendien namen ze de volledige planning van het fotovoltaïsche systeem op zich. "Dat wij van alwitra zoals nauwelijks een andere fabrikant in Duitsland over een enorme knowhow beschikken op het gebied van dakafdichting en PV-systemen voor daken, dat hebben wij met de installatie van dit PV-systeem opnieuw bewezen.", aldus directeur Joachim Gussner. "Tegelijk wordt duidelijk dat alwitra niet zonder redenen één van de weinige Platinum Partners van Solyndra Inc is." Daarmee verstevigt alwitra eens te meer haar positie als competente leverancier van solaroplossing op de Europese markt.


     Meer informatie