EVALON® en EVALASTIC® met ecologische certificering

Het Duitse bedrijf alwitra GmbH uit Trier speelt ook op ecologisch gebied een voortrekkersrol voor de hele sector van de vlakke en hellende daken, onder andere met EVALON® Solar, de eerste dakbedekking wereldwijd die elektriciteit produceert.  Als eerste producent van kunststof dakbanen heeft alwitra voor beide bekende en beproefde dak- en dichtingsbanensystemen EVALON® en EVALASTIC® een milieuproductverklaring EPD laten opstellen door het gerenommeerde "Institut Bauen und Umwelt" (IBU) in Königswinter.

"We beseften dat de positieve ontwikkeling van ecologisch en duurzaam bouwen ook richtinggevend is binnen ons bedrijf," beargumenteert Joachim Gussner, eigenaar van alwitra, de keuze voor een milieuproductverklaring van het IBU. Sinds decennia worden beide dakbedekkingsystemen van alwitra GmbH uit Trier op platte en licht hellende daken gebruikt. Naast hun duurzame waterdichtheid bieden de EVALON®- en EVALASTIC®-banen het voordeel dat ze bestand zijn tegen uiteenlopende milieu-invloeden.
De thermisch en mechanisch sterk belastbare dak- en dichtingsbanen garanderen door hun beproefde samenstelling een lange levensduur en eigenschappen die ook op lange termijn constant blijven. Vooral de evenwichtige verhouding van stevigheid en flexibiliteit zorgt voor een hoge veiligheid.

EVALON® is een hoogpolymeerlegering uit ethyleen-vinyl-acetaat-terpolymeer (EVA) en polyvinylchloride (PVC). Het materiaal is aangenaam om te verwerken en biedt een interessante prijs-kwaliteitverhouding. Het wordt los aangebracht met ballast, met naden of over de hele oppervlakte vastgeplakt als zelfklevende baan.
Met de op EPDM gebaseerde dak- en dichtingsbaan EVALASTIC® biedt alwitra GmbH uit Trier een volledig ecologisch dakafdichtingssysteem aan. EVALASTIC® heeft veel positieve eigenschappen zoals een hoge koudeflexibiliteit en homogene gelaste naadverbindingen. Het bevat geen bitumen en chloor.
Beide afdichtingsoplossingen zijn zowel geschikt voor nieuwbouw als voor renovatie.

Voor beide dak- en dichtingsbanensystemen geldt dat ze geen lood en cadmium bevatten. Verder zitten er geen giftige substanties zoals fungiciden, biociden of speciale wortelwerende toevoegingen in om plantaardige en dierlijke schadelijke organismen te vernietigen, bijvoorbeeld schimmels, planten of bacteriën. 

Door het "Institut Bauen und Umwelt" werden alle eigenschappen van beide productsystemen nu in een EPD bewezen. De kern van elke milieuproductverklaring vormt een uitgebreide ecologische balans. Door de veelomvattende evaluatie van een bouwproduct van de samenstelling, de aanschaf en de productie tot het gebruik, de verwerking, de deconstructie en de afvalverwijdering onderscheidt de EPD van het IBU zich duidelijk tegenover andere milieuverklaringen.

Voor het Trierse bedrijf alwitra GmbH is de EPD van zijn beide dakbedekkingensoorten een duidelijk signaal voor de toekomst. Volgens Josef Löcherbach, directeur productmanagement DDB bij alwitra, is de EPD "een essentieel element van een geharmoniseerd proces voor de evaluatie van duurzaam bouwen (in de toekomst ook genormeerd) en vooral met het oog op gebouwcertificering conform DGNB-richtlijnen (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) van groot belang."

Het "Institut Bauen und Umwelt (IBU) e.V." in Königswinter is een initiatief van fabrikanten van bouwmateriaal, die samen streven naar meer duurzaamheid in het bouwbedrijf. Als vereniging van fabrikanten reikt het IBU milieuproductverklaringen (EPD) van het ecolabel type III uit conform ISO- en CEN-normen. De onderscheiding met een milieuproductverklaring van het instituut houdt een onafhankelijke controle in en bewijst de kwaliteit van een product en de verantwoordelijkheidszin van het bedrijf op het gebied van duurzaam bouwen.
Dit programma van het IBU voor bouwmateriaal ontstond in nauwe samenwerking met bouw- en milieu-autoriteiten in Duitsland en internationale normeringsinstanties. Ook in andere landen zoals Zweden, Frankrijk, Nederland en Japan bestaan er soortgelijke, succesvolle initiatieven. Ze zijn allemaal gebaseerd op de norm ISO 14025, die weliswaar voor alle sectoren geldt, maar de bouwsector is een pionier bij de omzetting ervan. Voor deze branche worden momenteel in de internationale normeringsorganisatie ISO CD 21930 "environmental declarations of building products" uitgewerkt. Het "Institut Bauen und Umwelt" is momenteel in Duitsland de enige organisatie die consequent verklaringen uitreikt volgens de internationaal reeds afgesproken norm.

Alwitra Flachdach-Systeme in Trier is al meer dan vier decennia een wereldwijd actieve aanbieder van volledige systemen voor vlakke en hellende daken. Verder behoort alwitra tot de absolute top voor de planning en realisatie van moderne fotovoltaïsche installaties op platte en licht hellende daken. Het uitgebreide productassortiment omvat de dak- en dichtingsbanen EVALON® en EVALASTIC®, de wereldwijd eerste elektriciteit producerende dakbedekking EVALON® Solar, het innovatieve PV-systeem SOLYNDRA® Solar en aluminium profielen voor dakranden en inbouwonderdelen zoals rioolputjes, ventilators en lichtkoepels. Alwitra is bovendien lid van talrijke verenigingen in binnen- en buitenland.

Duurzaam bouwen aan de top:

 Het eerste wereldwijde milieu-certificaat (EPD)
 Voor  dakbedekking met de alomvattende ECO-Balans volgens IBU-richtlijnen.

 EVALON® en EVALASTIC®: Voor de toekomst ontwikkelt.

Meer informatie voor Nederland en België:

WeKa Daksystemen BV.
D. Groenenberg
E.mail: dick@wekadaksystemen.nl
Tel.: 0653893751
Fax: 0184-679922
Adres: WeKa Daksystemen BV.
            Binnendamseweg 77
            3381 GB Giessenburg