Evalon-Wit bespaart energie

De provincie Utrecht heeft onlangs een grootschalige test uitgevoerd met witte dakbanen en coatings om te bepalen wat het daadwerkelijke effect is. Uit de tests kwam naar voren dat witte daken een positief effect hebben op het binnenklimaat en het gekoppelde energieverbruik zeer gunstig beïnvloedt.

Ten opzichte van reguliere zwarte bitumineuze daken wordt een aanzienlijke hoeveelheid energie bespaard.
Daarnaast kennen witte daken nog andere voordelen als een verhoogd binnencomfort door geringere temperatuurfluctuaties, maar ook een verhoogde opbrengst van PV-systemen door de reflectie en de lagere omgevingstemperatuur. Tot slot dringen witte daken het hitte-eiland-effect in stedelijk gebied terug.

Gunstig beïnvloedt
De uitkomst heeft nogmaals bevestigd dat Evalon-Wit een lage emissie en een hoge reflectiecoëfficiënt. Tevens heeft de Evalon dakbaan een zeer lage uitzettingscoëfficiënt.

Energielijst
Door de energiebesparende eigenschappen is Evalon-Wit aangemeld voor opname op de Energielijst van AgentschapNL. Met een vermelding op deze lijst wordt het energiebesparende effect onderkend en ontstaan er belastingvoordelen bij aanschaf. Om op deze lijst te komen moet er met Evalon-Wit, bij toepassing op bedrijfsgebouwen, tussen de 0,2 en 0,6 m³ aardgasequivalenten bespaard worden per geïnvesteerde Euro per jaar. Deze besparingsnorm blijkt met Evalon eenvoudig haalbaar.

Berekening besparing
Doordat ventilatiesystemen doorgaans op daken zijn geïnstalleerd, zullen ze boven een wit dak koelere lucht aanzuigen. Hierdoor hoeft een minder hoge temperatuurpotentieel overbrugt te worden om de ideale temperatuur te bereiken, wat resulteert in een aanzienlijke energetische besparing.

Kenmerken Evalon-Wit

  • volledig recyclebaar, duurzaam en energiebesparend;
  • bestand tegen vlakvuur en chemische stoffen;
  • milieuvriendelijke verwerking zonder open vuur of giftige stoffen (mechanisch bevestigd en met 600 graden hete lucht geföhnd zodat e.e.a. homogeen
    aan elkaar verbonden wordt);
  • leverbaar in diverse kleuren zonder meerprijs;
  • is als enige ter wereld voorzien van het IBU-certificaat (Institut für Bauen und Umwelt);
  • dak met wit Evalon weert buitenwarmte (meer dan 8°C);
  • voorzien van TüV keurmerken voor kwaliteit en milieu en het Europese CE keurmerk.

Download brochure Evalon

Download Alwitra product declaratie