Witte dakbedekking bespaart energie

LEES HIER HET ARTIKEL IEA - Info bij: iea.journal@iea.org - bron: Prof. A.H. Rosenfeld Lawrence Berkeley National Labetory in California Amerika

Een witte dakbedekking weerkaatst het zonlicht. Hierdoor warmt het dak minder op en blijft de ruimte eronder  koeler. Aan proefvlakken op verschillende daken in Utrecht werd in opdracht van de provincie een jaar lang gemeten. De energiebesparing die witte dakbanen oplevert bleek boven verwachting hoog.

‘WeKa heeft proefvlakken gelegd op de Jaarbeurs in Utrecht en op het Kalsbeek College in Woerden,’ zegt Dick Groenenberg, commercieel adviseur van WeKa daksystemen BV. ‘We hebben hiervoor het Evalon dakbanensysteem gebruikt van fabrikant Alwitra uit Duitsland. Een witte, reflecterende kunststof dakbedekking met een vilten onderlaag. En nu de resultaten binnenkomen zijn we blij verrast met de goede score die we halen.’
WeKa wist dat door de weerkaatsing van het zonlicht en met name de ultraviolette straling, het dakoppervlak  minder opwarmt. Uit de TNO onderzoekresultaten, op basis van een jaar lang meten, blijkt nu dat de Alwitra dakbanen het beste te scoren. ‘Het is door de toepassing van de Evalon dakbanen mogelijk 30 procent energie te besparen. Dat wordt voornamelijk bereikt doordat er in de ruimte onder het witte dak minder hoeft te worden gekoeld in de zomer,’ legt Groenenberg uit.
Evalon gedraagt zich als andere kunststof dakbedekkingen. Dakdekkers die met kunststof banen werken kunnen het product zonder probleem aanbrengen. Desgewenst maakt WeKa een legplan waarbij oplossingen voor opstanden, afvoerbuizen, afschot en dakrand afwerking mee worden genomen. ‘Evalon wordt vaak gekozen om esthetische redenen. Een witte bedekking wordt mooier gevonden dan de bekende zwarte en grijze dakdekking. Maar met deze resultaten kunnen we de energetische voordelen nog beter benadrukken.’
De dakbanen zijn in vele kleuren leverbaar. Allemaal voorzien van een viltlaag en reflecterende coating. De witte banen geven het beste resultaat op energie gebied. De dakbedekking is een ecologische dakbedekking waaraan de IBU oorkonde (Institut fur Bau und Umwelt Berlijn) is uitgereikt. Daarnaast beschikt het product over Europese milieu- en kwaliteitskeurmerken.

Daken besparen
De Provincie Utrecht rondde onlangs een studie af naar duurzame daktechnieken. Met ruim 71 miljoen m2 dakoppervlak is in de provincie een groot potentieel aanwezig voor het besparen van energie, het genereren van duurzame energie, voor waterberging, of het afvangen van CO2 en NOx. De provincie heeft berekend dat, rekening houdend met onder andere de helling en oriëntatie van alle daken in de provincie, door gecombineerde opwekking van elektriciteit en warmte uit zonne-energie de totale jaarlijkse CO2-uitstoot van de provincie Utrecht met 20 procent verlaagd kan worden (1,9 Megaton CO2). Verder wordt hiermee circa 85 procent van de energiebehoefte van woningen gedekt. Diverse proefvlakken zijn getest.
Donkere, zwarte dakbedekking veroorzaakt, met name in de zomerperiode in steden het verschijnsel hittestress. De hitte van zonnestralen, opgenomen door de donkere kleur, straalt het gebouw in en verwarmt de omgeving. Witte daken zijn de simpelste manier om dit hitte effect te temperen. Het concept wordt al sinds lange tijd in de meer mediterrane gebieden gebruikt. De witte daken reflecteren een groot gedeelte van het zonlicht (70-85 procent) waardoor er minder warmte opgenomen wordt door het dak. Zodoende wordt er ook minder warmte uitgestraald.
Een ander positief effect is de verlenging van de levensduur van de dakbedekking. Donkere daken zetten overdag door opwarming uit en krimpen in de nacht. Door deze thermische stress gaat het dak op den duur kapot. De levensduur van een bitumen dak is gemiddeld 20 jaar. Met de inzet van witte daken zal het temperatuurverschil tussen dag en nacht kleiner worden. Door deze afname zal ook de thermische stress verminderen. De levensduur van een wit dak is daardoor mogelijk langer (30 jaar). Rapporteurs van Arcadis bekeken vele typen duurzame dakbedekking waaronder ook de witte dakbedekking van Roofclix (kliksysteem met witte kunststof tegels, tevens isolerende werking), Derbibrite(witte coating op bitumen basis); Planet Safe Coating (PSC) (witte verf met minuscule glasparels).

Testuitslagen Evalon

Bekijk door middel van de volgende downloadlinks de testuitslagen van product Evalon i.s.m. TNO

* Overzicht Energetische Besparing Evalon
* Lente test Evalon
* Zomer test Evalon
* Herst test Evalon
* Winter test Evalon
* Berekening Besparing Evalon dakmembraam + vermogensverlies

Download Energie-investeringsaftrek (EIA) 2013