Het bedrijfspand van de toekomst

In Nederland wordt op dit moment een uniek bedrijfs-, annex kantoorpand ontwikkeld. Het is een oplossing voor de steeds verder stijgende energieprijzen en het voornemen van de overheid om de Energie Prestatie Norm aan te scherpen. Het pand voorziet volledig in zijn eigen energiebehoefte. Een eventueel overschot wordt direct aan het energiebedrijf doorverkocht. De heren P. Wemmers en G. von Kriegenbergh, eigenaren van WeKa Daksystemen B.V., hebben samen met Wemmers Installatiebedrijf een concept ontwikkeld dat dit mogelijk maakt. WeKa Daksystemen B.V., specialist in dakbedekking, heeft het pand voorzien van een duurzaam kunststof dak met geïntegreerde silicium lichtcellen. Een hoogwaardige, gecertificeerde, waterdichte dakbedekking met een technische levensduur van minimaal 25 jaar. Het materiaal blijft flexibel en beloopbaar zonder dat er bijzondere bouwvoorzieningen nodig zijn. Dit in tegenstelling tot zonnecollectoren. Deze manier van dakbedekking wordt onder andere in Duitsland al een aantal jaren veelvuldig toegepast. De energie die door de lichtcellen wordt opgewekt, wordt door middel van een omvormer op netspanning gebracht. De fabrikant geeft 20 jaar garantie op de energieopbrengst en de dakbedekking. WeKa Daksystemen B.V. importeert de Evalon Solar dakbanen voor de Nederlandse markt en brengt ze aan. Het bedrijf geeft hierop eveneens 20 jaar garantie.

Een optimaal werkklimaat
Om het pand volledig zelfvoorzienend te maken, is meer nodig dan alleen een hypermodern dak met geïntegreerde lichtcellen. Een uitgebalanceerd klimaatsysteem is noodzakelijk. Daarom werkt WeKa Daksystemen B.V. samen met Wemmers Installatiebedrijf. Wemmers B.V. heeft zich in 33 jaar tijd ontwikkeld tot een totaalbedrijf voor installatie. Het houdt zich bezig met riolering, gas-, water- en elektriciteitsleidingen en ventilatie- verwarmings- en koelsystemen. Als specialist op het gebied van klimaatbeheersing is dit bedrijf in staat een systeem te ontwerpen en aan te brengen dat zorgt voor efficiënte koeling, verwarming en ventilatie. Het voordeel is dat het pand op die manier niet alleen zeer milieuvriendelijk wordt, maar ook een zeer aangenaam werkklimaat schept.
Het hart van het comfortsysteem wordt gevormd door een bronpompinstallatie. Hiermee wordt grondwater opgepompt. Grondwater heeft een zeer constante temperatuur. Ook in de winter is het standaard 13°C. Door gebruik te maken van een laag temperatuur systeem in de vorm van vloerverwarming c.q. -koeling wordt de”bouwmassa” op een constante temperatuur gehouden. Hierdoor worden de ruimten zeer gelijkmatig verwarmd of gekoeld. Dit zorgt, in combinatie met een uitgebalanceerd ventilatiesysteem, voor optimale behaaglijkheid en een minimaal verlies van energie.
In het nieuwe pand zal ook een presentatieruimte worden ingericht. Hier kunnen mensen zien hoe het systeem werkt, hoeveel energie er wordt opgewekt en hoeveel er wordt gebruikt. Wie in het pand komt, zal meteen het verschil merken met de traditionele klimaatsystemen. Je voelt je gewoon lekkerder.

Overheid
Al met al zorgt het pand voor een CO2-reductie van 28.000 kg op jaarbasis. Juist voor de overheid, die de doelstellingen van het Kyoto akkoord onderschrijft, moet dit een aanleiding zijn deze ontwikkelingen te stimuleren. Omdat de energieprijzen ook in de toekomst waarschijnlijk fors zullen blijven stijgen, is het voor ondernemers belangrijk vooruit te kijken. Wie tijdig inspeelt op de ontwikkelingen zal veel geld kunnen besparen.